luni, 4 aprilie 2011

"Fineţe, sensibilitate şi rafinament în arta sticlei" Constantin Bogosel

"Publicul participant sâmbătă, 26 martie, la expoziţiile organizate la Galeria de artă „Unirea” de către Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş, a fost martorul unui eveniment cultural inedit. Este vorba despre o dublă expoziţie care a avut în comun doar un singur lucru: artiştii au folosit ca şi material sticla. Cei doi artişti au fost Axente Radu care pictează pe sticlă şi foloseşte o tehnică unică, şi Alexandru Rotar care sculptează în sticlă şi este membru al „Ordinului Cavalerilor Lup”, un grup de artişti de la Teatrul Scena din Târgu-Mureş. Fiecare dintre cei doi artişti au încântat sufletele privitorilor prin operele expuse, prin fineţea, sensibilitatea şi rafinamentul artistic. Despre creaţiile celor doi au vorbit Ilarie Gh. Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş şi Vasile Mureşan, muzeograf şi consilier artistic. La eveniment a participat şi domnul Vasile Urdea, primul prefect al judeţului, după revoluţie. Lucrările artiştilor sunt expuse timp de două săptămâni la Galeria de artă „Unirea”, Str. Republicii nr. 9. ...

Nu am cui să las unele secrete ale acestui meşteşug

„În 1976 am absolvit Şcoala de sticlărie de la Turda. Am trecut prin toate fazele meseriei, de la cuptor la sculptură şi gravură. Piesele din sticlă pe care le-am expus reprezintă diferite simboluri: copacul vieţii, clepsidra, regele, regina etc. Lucrările mele sunt deosebit de apreciate la târgurile şi festivalurile medievale din ţară şi străinătate. Prin ceea ce fac, ofer oamenilor un spectacol, deoarece eu lucrez la faţa locului, sub privirile curioşilor. Fac parte din Ordinul Cavalerilor Lup, Teatrul Scena din Târgu-Mureş. Fiind un ordin cavaleresc, dorim să reînviem breslele de odinioară. Problema este, că nu am cui să las unele secrete ale acestui meşteşug. Am încercat să înfiinţez o şcoală în arta sticlăriei, dar bugetul restrâns nu permite acest lucru. Este păcat ca acest meşteşug pe care-l practic, să se piardă în negura vremurilor.”
Alexandru Rotar, meşeteşugar sticlar, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş

Un comentariu:

  1. Am onoarea si privilegiul sa cunosc personal pe domnul Rotaru un om de o valoare certa,valoare artistica si nu numai. Este un om cald, bland care iti explica orice il intrebi, este painea lui Dumnezeu si cel mai important, specialist in meseria lui,nu am mai intalnit asa ceva, poate sa execute absolut orice, am testat asta la atelierul dansului.Chiar mi-as dori sa execute adevarate opere de arta care sa imbete ochiul si sufletul dar precum spunea si dansul din pacate inainte de toate trebuie sa aibe grija de familia lui iar operele de arta nu sunt o prioritate pentru romanul de rand. Sper din suflet sa vad numele dansului prin galeriile de arta internationale pt ca talentul il recomanda cu brio.

    RăspundețiȘtergere